top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Aslan

Algının Ötesi: Mimari Tasarımda Sanal Gerçeklik

Merhaba, bugün sizlere içinde yer aldığım meslek hayatımı bu yönde geliştirmek istediğim VR(Virtual Reality)den bahsetmek istiyorum.


Peki nedir bu VR? Kafanıza geçirilmiş beyin okuma cihazı mı? 3 Boyutlu gözlükler mi? Yoksa The Matrix mi?

Sanal Gerçeklik insanların hem keşfedip hem de etkileşime girebildiği 3 boyutlu bilgisayar teknolojileri ile oluşturulmuş ortama verilen isimdir. Kullanıcı o ortama girdiği anda gerçek hayatla bağlantısı kopuyor ve tamamen sanal gerçekliğin yaratıldığı ortamda olma hissini yaşıyor.

Sanal Gerçeklik Uygulama Alanları:

  1. Eğitim: Gelişen teknoloji öğrencilerin eğitim hayatını sanal gerçeklik ortamına girerek eğlenceli hale getiriyor.

  2. Tıp ve Sağlık: Gelişen teknoloji tıp öğrencilerin ameliyat tecrübeleri edinmelerini sağlamakla birlikte doktorların ameliyata girmeden önce yaşayacakları stresi profesyonelce hareket etmelerini sağlıyor.

  3. Spor: Gelişen teknoloji sporculara antrenman desteği sunuyor.

  4. İnşaat: Gelişen teknoloji ev sahiplerine daha temeli atılmamış evde gezdirme şansı yakalıyor.

  5. Seyahat: Gelişen teknoloji seyahat etmek isteyenleri gidecekleri ortamı görme şansı sağlıyor.

Sanal Gerçeklik Dizileri ve Filmleri

  1. Doctor Who – The Deadly Assassin (1976)

  2. Tron (1982)

  3. Lawnmover Man (1992)

  4. Johnny Mnemonic (1995)

  5. Ghost in the Shell Serisi (1995 – 2006)

  6. The Matrix (1999)

  7. Avalon (2001)

  8. Total Recall (1990 ve 2012)

  9. Sword Art Online (2012-)

Sanal gerçekliğin tanımından,hayatımızda ki yerinden ve filmlerden örnek vererek bahsettik sırada biz tasarımcıları ilgilendiren tasarım da sanal gerçekliği inceleyelim.


Müşterilerimiz bizden yapmamızı istedikleri projeleri biz tamamlamadan görme şansları olmuyor. Duvar, ışık, mobilya, mermer vs gibi birçok ürüne ancak karteladan bakabildikleriyle yetiniyorlar gelin biz bunu daha projenin temeli atılmadan müşteriye gönül rahatlığı ile sunalım, kartelanın ötesine geçelim. Evet bu doğru sizler, bizim değerli müşterilerimiz, gözlüğü taktığınızda gerçeğin içindesiniz, sanal ama gerçek...

Birkaç soruna değindiğimizde sanal gerçekliğin mimari tasarımda etkisinin ne olduğunu kavrayabiliriz.


Müşterim geliyor ve benden evinin oturma odasını yenilememi istiyor birlikte malzeme seçmeye gidiyoruz. Filli Boya'ya gidip bej rengini seçip duvarında kullanmamızı istiyor kartelada onu beğendiğini söylüyor, daha sonra Vitra'ya mermer seçmeye gidiyoruz karteladan Black & White Star mermerini seçiyoruz. Vitra ve Filli Boyada biz kartelalara bakarken dükkanın ışığının rengine aldırış etmiyoruz. Farz edelim ki iki dükkan da ışık mavi ton da ama benim evimde kullanacağım ışığın rengi sarı. Kartelada çok beğenerek seçtiğim malzemeler evimde aynı görüntüyü vermiyor, sonuç hüsran sonuç büyük bir hayal kırıklığı oluyor.


İşte bizler tam bu sırada devreye giriyoruz.

Projeyi 3 boyutlu programlarda tamamladığımız da UE4(Unreal Engine Four) programına aktararak render alma kalitemizi daha kısa sürede yapıyor daha kaliteli ve daha verimli sonuçlar elde ediyoruz. Daha sonra gerekli düzenlemeleri yaptığımız da bilgisayarımızı gözlüklere bağlayıp kolluklarımızı alıp evimizin için de gezebiliyoruz siz evin içinde gezerken müzik dinleyebilir, mutfakta gezebilir ve hatta kesme tahtasında duran ekmeği kesebilirsiniz ve programda yüklü olan kartelalardan mekanlarını istedikleri gibi dekore edebilirler.


Değerli meslektaşlarım ve değerli okurlarım ben İç Mimarlık meslek hayatıma adım attığım da mezun olduğum da ya şantiyede ya da ofiste çalışmayı düşünüyordum, bugüne kadar nasılsa öyle devam ettiririm diye düşündüm fakat 2. Sınıfın başında Garage Atlas ve Tasarım Atlas Mimarlık ofisinin söyleşisine katıldım. Meslek hayatımın nasıl bir ortam da geliştiğini görmek istediğimi belirterek haftada 1-2 kez ofise gitmeye başladım. Ben bu adımı atarken, meslek hayatımı teknoloji alanında geliştirmeye yön verdim. Her şey bir yana ben aslında arkama koskocaman bir aile aldığımı her seferinde fark ettiğim için gururlanıyorum.


Sizler de teknolojinin bize gelmesini beklemeyin siz ona gidin.


Umarım bu blogumda birazcık da olsa kafanızda ki soru işaretlerini gidermişimdir.

İyi okumalar.

Not: İlgisi ve merakı olanları projelerini daha yakından takip edip profesyonelce yardım alabilecekleri Garage Atlas Mimarlık ofisinin sayfasını ziyaret etmeleri gerektiğini söyleyerek lafı fazla uzatmadan bitirmek istiyorum.

Instagram: garage_atlas

Twitter: @garage_atlas

Zeynep ASLAN

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ İÇ MİMARLIK 3. SINIF

































































199 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page