top of page

CHALLANGE ACCEPTED: HOW I MET YOUR MOTHER 1

Karşınızda efsa...nevi dizi How I Met Your Mother! İlk durağımız: Ted&Marshall'ın apartman dairesi.


2005 yılında ABD'de CBS kanalı aracılığıyla yayına giren HIMYM, 2014 yılına kadar devam etmiş dokuz sezonluk bir dizi. Ana karakterleri Ted Mosby, Marshall Eriksen, Lily Aldrin, Robin Scherbatsky ve Barney Stinson olmak üzere beş karakterden oluşuyor. Ted Mosby'nin 2030 yılında çocuklarına anneleriyle nasıl tanıştığını anlatmasıyla başlayan dizi, altıncı ana karakter Tracy McConnell'in son sezonda dahil olmasıyla sona eriyor.


Gelelim dizide ikonikleşmiş mekânlara! Dizi dokuz sezon boyunca farklı mekânlara ev sahipliği yapmış olsa da ana mekânların; MacLaren's Pub ve -üniversitede yurt arkadaşları olan- Ted ile Marshall'ın apartman dairesi diyebiliriz. Şimdi bu apartman dairesine biraz yakından bakalım.


Örnek olarak neredeyse birebir modellenen bu planı referans alalım. Kapının salona açıldığı klasik amerikan ev tipi olan bu daire, yaşam alanı merkezli. Evin tam merkezine konumlanan salon, sirkülasyonun en yoğun olduğu bölge olduğu için gün içerisindeki akışlar da en çok burada görülüyor.


Çoğu kişiye diyagonal yerleşim sıklıkla rahatsız edici gelebiliyor ancak bu apartman dairesindeki tasarımdan şaşırtıcı bir şekilde rahatsızlık duyulmuyor. Bunun sebebiyse oturma alanının şömineyle aynı aksta konumlandırılışı!

Dokuz sezon boyunca oturma alanındaki donatıların değiştiğini görüyoruz. Genelde masif döşeme görüntüsüne aynı tonlardaki kahverengi koltukların boğucu bir tercih olacağı söylenebilir ancak kırmızı ve yeşil tonlarıyla aurayı tamamen nötrleyen bu

tasarım akıllarda kalıcı bir iz bırakabiliyor!

Sizce hangisi?


Yoksa siz sarı koltuğu mu tercih ederdiniz?


Retro ayaklı mobilyaları görüyor musunuz?


Peki tekli koltuktaki desenlerle halıdaki desenleri?



Ted Mosby bizler gibi mutluluğu arayan bir mimar! :) Yaşam alanında kendisine bir çalışma alanı yaratan Mosby, amerikan tipi evlerde sıklıkla gördüğümüz kot farkından faydalanıyor. Çoğumuz projelerimizde döşeme farklarıyla farklı alanları sunarken, burada ise kot farkıyla ayrılan bu çalışma alanı ilk bakışta kendini belli ediyor!





Ted&Marshall apartman dairesi genelde öğrencilik yıllarına dair aksesuarlarla dolup taşan tipik bir öğrenci evi! Maksimalist diyebileceğimiz doluluk oranına sahip.







Mutfağın dış kapıya olan yakınlığı ise iyi bir konumlandırma olabilirken salonla etkileşim halinde olan açıklığı ise kullanıma kolaylık sunuyor!




Özel yaşam alanları ise aslında pek özel sayılmıyor. Odalardan çıkıldığı anda kendinizi bir koridorda veya holde değil direkt yaşam alanında buluyorsunuz. Burada etnik ve kültürel yaşam farklarına da değinebiliriz. Örneğin Geleneksel Türk Evleri mahremiyete son derece önem verirken ortak avluya çıkan dış kapıların ardı bile tamamen özelleşen odalardan oluşuyor. Amerikan tipi bir evde ise mahremiyet algısının çok daha farklı olduğunu söyleyebiliriz.




Odaların tasarımları ise o yıllarda Sims oynamış çoğu kişiye aşina gelebilir. :) Tipik 2000’lerin renkli duvarları!






Islak hacmin konumlandırılışı evdeki özel yaşam alanlarına nispeten daha uygun görülebilir. Aradaki geçiş ya da küçük hol, banyo çıkışını direkt yaşam alanına bağlamıyor. Ayrıca bu küçük alan tasarım olanakları ile depolama desteği de sağlayabiliyor.



Bu klasik New York evinden şimdilik bu kadar. Anılarla dolup taşan bu apartman dairesinden, yangın merdiveninden, çatı katından herkese selamlar!


MacLaren's Pub'ında görüşmek üzere!


Challenge accepted.


Aybüke AYDEN

İçmimar



338 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page