Mutlaka siz de içmimarlık kitapları diye araştırma yapmışsınızdır. Aradığınız konudaki kitabı bulamadığınızı düşünerek bu hevesinizden vazgeçmiş olabilirsiniz. İçmimarlık yeni bir bölüm olduğu için kimi zaman aradığımız bilgilere çok zor ulaşabiliyoruz. Ya da boş zamanlarımızı mimari kitapları okuyarak doldurmak istediğimizde aradığımız tarzda bir kitap bulamıyoruz. İçmimarlık bölümünde okuyan veya mezun olan tüm iç mimarlık öğrencilerinin işine yarayacak kitapları sizin için listeledik.
İÇMİMARLIK TEMELLERİ SERİSİ
Öncelikle bir seriden bahsetmek istiyorum. Literatür yayınları tarafından yayınlanan bu seri Türkiye'deki en geniş içmimarlık serisi. Hangi konuda yardıma ihtiyacınız varsa ya da hangi konuyu merak ediyorsanız sadece o kitabı almanızda mümkün. Ancak bizce tüm kitaplar bir içmimarın kitaplığında olması gereken türler. Kitaplara Literatür yayınları'nın ya da seçkin kitapçılardan ulaşıp inceleyebilirsiniz.
İÇ MEKAN TASARIMIN TEMELLERİ
İç Mekan Tasarımının Temelleri kitabı, iç mekan tasarımının anahtar ögelerine ve temellerine bir giriş sunuyor. Başlangıç aşamalarından, üç boyutlu biçime, önemli kavramlar kolay anlaşılır; ancak detaylı bir şekilde, bu disiplinin yaratıcı olanaklarını ortaya çıkararak ele alınıyor.
İçindekiler; Tasarım Süreci, Projeyi Anlamak, Mekanı Anlamak, Bina Strüktürünü Anlamak, Mekanı Düzenlemek, İnsan Ara yüzü, Sürdürülebilir Tasarım, Tasarımın Sunumu
İÇ MİMARLIĞIN TEMELLERİ
İç Mimarlığın Temelleri kitabında ögelerden sunum tekniklerine kadar geniş bilgiler edinebilirsiniz. İçeriğindeki konular arasında mekan/biçim, yapı alanı/işlev, malzemeler/dokular, ışık/ruh hali ve sunum/temsil yer almaktadır.
MİMARLIKTA TEKNİK RESİM
Proje derslerinde en önemli sorunlardan biri teknik çizimlerdir. Detaylar taramalar perspektifler… Bu kitapta yalnızca teknik resme ilişkin bilgileri doğrudan aktarmakla yetinmezken, teknik resmi mimarlığın proje düzenleme bilgileri, yapı bilgisi, detaylar, perspektif türleri, şantiye bilgileri, proje örnekleri, çizim örnekleri gibi alt dallarına ilişkin bilgilerle destekleyip somutlaştırarak öğretiyor.
MİMARLIĞIN ÖYKÜSÜ
Uygarlığın tüm aşamalarında kültürel ve teknolojik gelişimleri en şaşmaz biçimde yansıtan mimarlık, insanlık tarihinin en somut görüntüsü olmasıyla oldukça heyecan vericidir. Mağara ve saz kulübelerinden bazilikalara, katedrallerden gökdelenlere, Berniniden Corbusier ve Gaudiye uzanan heyecan verici bir serüven. Ve mimarlık bugün de serüvenine devam ediyor. Fotoğraflar, resimler, haritalar ve planlarla desteklenen Mimarlığın Öyküsü, Batı mimarisi üzerine yapılmış araştırmaları; strüktür, fonksiyon, tarih ve anlama dair açıklamaları içeriyor. İki ana bölüme ayrılan kitabın birinci bölümünde mimarinin temel kavramları, işlev, strüktürel ilkeler ve tasarım elemanları; ikinci bölümünde ise bir bütün olarak Batı mimarisinin gelişimi, tarih öncesi çağlardan günümüze dek ele alınıyor. Yalın dili ve 400 resim ve çizimle kolay bir okuma sağlayan çalışma, yalnızca mimarinin değil, insanlığın da dünü ve bugünü üzerine. (Tanıtım Bülteninden)
NEUFERT YAPI TASARIMI
Ve tabii ki olmazsa olmazımız bir kitap. Özellikle bölüme yeni başladığımızda yaşadığımız tüm soruların cevabını içeriyor. Proje derslerinde yaşadığımız tüm ölçek sorunlarında bakacağımız bir kaynak. İlk sene elimize aldığımızda ''Ya bunların hepsini nasıl bileceğiz?'' dediğimiz bir kitap. Hepsini elbette bilemeyeceğiz ancak ne kadar çok karıştırırsak o kadar iyi, bizden tavsiye. Ve bizce içmimarlığın başucu kitabı.
BİNALAR NASIL OKUNUR?
Mimarlığı görerek ve tüm ipuçlarıyla yorumlamak isteyenlerin mutlaka bakması gereken bir kitap. Antik çağlardan başlayarak farklı çağlara ait yapı özelliklerine değinen bu kitap resimlerle öğretiyor. Yorum gücünüzü artırarak mimari öge isimlerini de öğrenebileceğiniz bir kaynak.
EVLER NASIL OKUNUR?
Serinin diğer kitabı gibi mimari ögelere dayalı yorum gücünüzü artıracak bir kitap. Ancak bu kitap biraz daha özel olarak evlerden bahsetmektedir. Evin sadece başımızı sokacağımız bir çatı olmadığını görsel ipuçlarıyla beraber anlatmayı amaçlıyor. En basit apartman dairelerinden kırsal kesim evlerine kadar geniş stilleri bu kitaptan öğrenebilirsiniz.
GÖRSEL İÇ MİMARLIK SÖZLÜĞÜ
Bu kitap içmimari terimlerini içeren bir rehberdir. Akımlardan içmimarlık terimlerine kadar bir çok sık kullanılan kelimeyi içeren sözlük, bölüme ilk başladığınızda en iyi arkadaşınız olabilir. 250'den fazla terim resimlerle desteklenmiştir.
DETAIL IN CONTEMPORARY RETAIL DESIGN
Kitap Detail In serisine ait. Aynı serinin diğer alanlarda da kitapları mevcut. Bu önerdiğimiz kitabında satış alanlarıyla alakalı örnekler bulunmakta. Kitapların son sayfalarında da öğrenci tasarımlarına yer verilmiştir. Ülkemizde de satışı bazı kitabevleri tarafından mevcuttur.
DESIGNING SUSTAINABLE RESIDENTAL AND COMMERCIAL INTERIORS
Bir diğer ingilizce öneri kitabımız daha. Sürdülebilir yerleşim alanları ve ticari iç mekanlar adına özelleşmiş bu kitapta tasarımlara ait tüm süreçler hakkında bilgi alabilirsiniz. Kitap sürdürülebilir tasarımın üç yönlü yaklaşımını vurgulayarak ticari iç mekan projesi türlerine genel bir bakış sunar; eşitlik, ekonomi ve ekoloji.
MİMARLIK 101
Adından da anlaşılacağı gibi bir giriş kitabı. Bölüme ilk başlayacağınızda derslerde göreceğiniz çoğu terimi öğrenmenizi sağlayacaktır. Mimarlık tarihinden malzeme dersine kadar farklı derslerde yararlanacaksınız. Bölgesel mimari özellikleri de bulunan bu kitapta çeşitli ülkelerdeki mimari üslupları öğrenebilirsiniz. ''Ders kitapları genellikle mimarlık hakkındaki bilgileri konuya meraklıların bile uykusunu getirecek sıkıcı söylemlere dönüştürür. Mimarlık 101 tüm bu sıkıcı anlatımlara son veriyor ve sizi dünyanın en mükemmel binalarını keşfetmeye davet ediyor. Sadece en önemli olaylara, bina stillerine ve mimarlara yer verdiği için bu kitapta mimarlığın şaşırtıcı dünyasını keşfetmekten zevk alacaksınız. Mimarlık 101, Norman Foster ve Frank Lloyd Wright'tan Bauvalis Katedrali ve Empire State Binası'na dek birçok konuyu kısa ve özlü bir anlatımla ele alıyor.'' (Tanıtım Bülteninden)
YAŞANAN MİMARİ
Yaşanan Mimari adli bu kitap yüzyıllar boyunca gerçekleştirilmiş mimari çalışmaları her okurun kolayca anlayabileceği bir dille anlatıyor; mimari tasarımlari çay fincanlarından Palladio`nun villaları ve Pekin`deki Kış Sarayı`na kadar uzanan geniş bir yelpaze içinde inceliyor. Yasanan Mimari mimari ve tasarım konularına ilgi duyan genel okur için temel bir başvuru ve kültür kaynağı oluşturacak, bu alanlarda profesyonel olarak çalışanlar için de taze bir bakış açısı getirecektir. (D&R)
50 MİMARLIK FİKRİ
Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Mimarlık Fikri, Mısır piramitlerinden Guggenheim Müzesi'ne, baroktan günümüzün yeşil binalarına, mimarlık tarihindeki büyük fikirler, göz alıcı başarılar ve bunların ardındaki yaratıcı zihinlerle tanıştırıyor bizleri.
Bir binanın ne zaman sadece bir bina, ne zaman sanat olduğunu kestirebilmek, çoğu zaman bakıp geçtiğimiz binaların ardında yatan birikim ve estetiğin farkına varıp bilindik sokakları bambaşka bir gözle yürümek ve mimari tercihlerimizin yüzyıllardır yaşam tercihlerimizle nasıl örtüştüğünü görmek için harika bir rehber Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Mimarlık Fikri. (Tanıtım Bülteninden)
MİMARIN SOLUĞU
İsviçreli mimar Peter Zumthor, 1990'larla birlikte gelen enformasyon ve iletişim yönelimli ikinci postmodern dalgaya en keskin direnci gösteren kültür muhaliflerinin başında geliyor. Yazılı ve sözlü siyasi bir karşı koyuş değil onunki; yaptığı işle, söz ve imge dolaşımı üzerine kurulu bu dünyanın umurunda bile olmadığını bir kez daha dışa vuruyor. Üstelik her seferinde başka bir şekilde... Bir seferinde ilkel toprak kap yapma tekniğine öykünerek, bir başkasında kayaların tektonik dizilişinden ilham alarak, ötekinde ise kereste depolarına sığınarak ya da balık sırtından esinlenerek. Bu kitapta Peter Zumthor'un dünyası, kendisine 2008'de mimarlığın nobeli sayılan Pritzker ödülünü getiren işleri ele alınarak irdeleniyor. (Metis Kitapçılık)
MİMARLIK PSİKOLOJİSİNE ÖNDEYİŞLER
İsviçreli ünlü sanat tarihçisi Heinrich Wölfflin'in henüz 22 yaşında bir üniversite öğrencisiyken kaleme aldığı Mimarlık Psikolojisine Öndeyişler, mimari biçimlere ilişkin algımızı konu alan bir metindir. Bu metin aynı zamanda Wölfflin'in yayınlanan ilk eseridir ve genç bir felsefe öğrencisinin kendine yönelttiği şu soruya cevap arar: "Bulunduğu-ortama-göre-iyi-bina-yapma-sanatı olan mimarlık nasıl oluyor da anlam üretebiliyor?" Genç Wölfflin'e göre bir bütün olarak organik evrene can veren biçimsel güç ile madde arasındaki karşıtlık "mimarlığın temel izleğini" oluşturur. Heinrich Wölfflin sanatsal anlatımı kavramlaştırma yolundaki ilk çabalarını bu metinde sunar bize. Felsefeye son noktasını koymuş, sanat tarihine doğru yola çıkmıştır artık. (İdefix)
YAPI DERGİSİ
Ek olarak yapı dergisinden de bahsedelim. Yapı dergisine üye olarak aylık olarak evinize gönderilir. Bu dergide yeni tasarımlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz
Can Ülger Hacettepe Üniversitesi İçmimarlık Öğrencisi
Comentarios