Dikey bahçeler, kentlerde gıda tüketiminin yoğunlaştığı, kamusal alanlarda, konutlarda alternatif bir üretim modelini getirdi son yıllarda. Dikey tarım terimi, Gilbert Ellis’in 1915’teki kitabı Dikey Tarım ’da türetilmiştir. 1999 yılında ise Coloumbia Üniversitesi'nde mikrobiyolog uzmanı Dr.Dickson bir grup öğrencisiyle birlikte dikey tarım üzerine detaylı araştırma yürütmüştür. Geleneksek çiftçilik maliyetleri gittikçe yükseldiğinden, teknolojik gelişmelerin sera çiftçiliğini ucuzlatarak daha ulaşılabilir kılacağını söylemiştir.
Peki iç mekanda çiftçilik nasıl yapılır? Ve nasıl tasarımın bir parçası haline gelir?
İç mekanda daha çok hidroponik sistemler üzerinden tasarımlar yapılsa da aslında sıklıkla kullanılan sistemler; hidroponik, aeroponik ve akuaponik sistemler olarak 3 'e ayrılır.
Hidroponik sistemlerde, bitkiler gübre ve oksijen taşıyan kanallarla beslenir. Toprak kullanılmaz bunun yerine, bitki köklerini güçlendirmek için kum, turba, vermikülit, perlit, hindistan cevizi.. gibi malzemeler kullanılır. Led ışıklar sayesinde büyüme sağlanır.
Aeroponik Sistemlerde, bitki köklerine aralıklı olarak besin ve buhar püskürtülür. Su tasarrufu sağlar.
Akuaponik Sistemlerde ise, yaşam döngüsü balıklarla devam eder. Balıkların oluşturduğu atıklar bitkileri için besin maddesine dönüşür. Ve bitkiler bu sayede suyu filtreleyerek temizlerler.
Bu sistemler kamusal alanlarda, konutlarda, ticari mekanlarda, ofislerde, sığınaklarda, seralarda kullanılmaktadır. Ticari kullanımına örnek olarak :
GELECEĞİN MARKETLERİ:
KONUTLARDA KULLANIMINA ÖRNEK OLARAK:
KABİNLERDE HİDROPONİK SİSTEMLER:
Özge KAYA
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı / Mimarlık 4. Sınıf Öğrencisi
Kommentare