top of page

İçmimarlığa Yeni Başlayanlar İçin Malzeme Rehberi

İçmimarlık bölümü uykusuz geceleri ile olduğu kadar detaycılığı ile de bilinen bir bölüm. Öyle ki burada teknik çizimde ucu açık kalan çizgilerinizden otuz puan kırabilen, paftanızda kullandığınız kartonun dokusunu beğenmediği için sizi acımasızca eleştiren hocalar var. Bazı konularda ne kadar haklı olduklarını sonradan anlasak da özellikle birinci sınıfta bu gibi eleştirilerin yarattığı şok büyük oluyor. Ancak ilginç bir şekilde öğrencilerin çoğu hocaları etkilemek için farklı yollara başvuruyor. İşte kafa karışıklığı da burada başlıyor. Acı bir şekilde, gördüğümüz her cicili bicili malzemenin hocaları etkileyemeyeceğini anlıyoruz. Peki, gerçekten kaliteli duran sunumlar için hangi malzemeleri nasıl kullanmak gerekiyor? Sırasıyla inceleyelim.

T cetveli, gönye, metal cetvel gibi malzemeler her öğrencide bulunduğundan bu listede belirtilmeye gerek duyulmadı.




Rapido Kullanın

Birinci sınıfta pek fazla kullanılmasa da rapido bir içmimarlık öğrencisinin en yakın arkadaşlarından biridir. Rapidoyu uçlu kalemlerin tükenmez versiyonu olarak düşünebilirsiniz. İstediğiniz her kalınlıkta rapido bulmanız da mümkündür. Bir adet 0.5 rapido başlangıç için size fazlasıyla yeterli olacaktır. Her çiziminizde kullanmasanız dahi, sunum yapacağınız zaman planlarınızın üstünden rapido ile geçmek çiziminizin öne çıkmasını sağlayacaktır.

Rapido alırken kullanımında uzmanlaşana kadar, kullan-at modellerini tercih etmekte yarar var. Mürekkibini kendiniz doldurduğunuz rapido kalemler hem oldukça pahalı hem de fazla hassas ve düzenli bakım gerektiriyor.





Marker İle Her Şey Daha Güzel

Öne çıkan eskizler ve perspektifler için marker kullanabilirsiniz. Bir ince bir de kesik ucu bulunan bu kalemler çok yoğun mürekkep içerirler. İstediğiniz her rengi bulabilirsiniz. Biraz pahalı olsalar da bölümün vazgeçilmez malzemelerinden biridir. Paranız oldukça birer ikişer biriktirmekte fayda var. Üstelik renklendirme konusundan kullanımı en kolay malzemelerden biridir. Çabuk kurur, boyadığınız yerin üzerine bir kat daha sürerseniz daha koyu bir ton elde edersiniz. Böylece daha koyu olması gereken yerleri fazladan birkaç kalem darbesi ile boyayabilirsiniz. Kesik ucu ile döşeme etkisi verebilirsiniz. Kısaca kolayca etkili çizimler oluşturabilirsiniz.


Ancak genelde marker ile yapacağınız ilk render denemeleri felaket olur. Bunun temel iki sebebi vardır. İlki yanlış yönde ve yanlış şekilde tarama yapmak. Marker kalemler yapıları gereği sizin darbenizin izini belli eder. Yani bu kalemleri kullanırken taramanızı doğru yönde yapmanız ve çizgilerinizin yamuk olmaması çok önemlidir. Kalemi kullanmaya alıştıkça darbelerinizin düzelecektir ancak başlangıçta bir cetvel yardımı ile tarama yapabilirsiniz. Ayrıca mürekkebin taşmaması ve daha temiz bir çizim elde etmek için boyadığınız alanın etrafını kâğıt bant ile kapatabilirsiniz.


Render felaketlerinin ikinci sebebine ile ölçüsüzlüktür. İlk heves ile her detayı marker ile renklendirmeye çalışmak bir içmimarlık öğrencisinin yapacağı en büyük hatalardan biridir. Her detayı marker ile renklendirirseniz, çiziminizde hiyerarşi kalmaz. Her detay aynı şekilde öne çıkmaya çalışır. Bu da estetik değil aksine göz yoran bir görüntüye sebep olur. Bu yüzden unutmayın, çizimlerde her noktayı renklendirmek zorunda değilsiniz.


Ölçüsüzlüğün farklı bir şekli ise kendini renklerde gösterir. İçmimarlık hocaları genelde parlak ve öne çıkan renklerden hoşlanmaz. En azından ilk sınıflarda bu tarz kullanımları kabul etmezler. Bu yüzden yine bir heves ile gözünüze güzel görünen her rengi almayın. Pastel tonlar, nötr renkler, toprak tonları daha risksiz seçimlerdir.


Başlangıç için bir siyah, birkaç ton da gri marker satın alabilirsiniz. Ayrıca peyzaj için bir iki tane pastel yeşil, döşeme ve mobilya gibi detaylar için de kahverengi tonlarından birkaç marker edinebilirsiniz. Marker satın alırken set olarak satın almamak da önemlidir. Setler çok pahalıdır ve içindeki her rengi kullanacağınızın garantisi yoktur. Bu yüzden kendiniz seçtiğiniz ve kullanacağınızı bildiğiniz renkleri tekli satın almak daha iyi olacaktır.





Toz Pastel İle Hafif Dokunuşlar

Render yaparken markerdan sonra en çok kullanacağınız malzemelerden biri de toz pasteldir. Kuru boya ile büyük zeminlerde çalışmak çok vakit alır, pastel boya zaten render yaparken kullanılmaz, sulu boya da her zaman istediğiniz etkiyi vermeyebilir. Peki, her yeri marker ile mi renklendireceksiniz? Elbette ki hayır! Daha mat ve solgun bir görüntü için toz pastel kullanabilirsiniz. Başlangıç için 12’li bir set yeterli olacaktır.


Toz pasteli sakın kalem gibi tutup boyamaya çalışmayın. Maket bıçağınız ile boyayı kazıyıp boyamak istediğiniz yüzeyin üzerine tozunun dökülmesini sağlayın. Ardından bir parça pamuk ya da küçük alanlar için kulak çubuğu ile boyayı kağıda yedirin. Toz pastelde renkleri çok kolay bir şekilde karıştırabilirsiniz. Daha açık ve koyu renkler elde etmek için siyah ve beyaz toz pastelleri kullanabilirsiniz. Toz pastel üzerine istediğiniz detayları kuru boya ile verebilir ya da rapido ile boyadığınız detayı öne çıkarabilirsiniz. Ancak toz pastel çok dağılan bir boyadır. Kolay silinse de kağıdınızı baştan hiç kirletmemek adına boyayacağınız yerin sınırlarını kağıt bant ile kapatabilirsiniz.


Toz pastel ile boyadığınız alanın boyasının sonradan dağılmaması için saç spreyi kullanabilirsiniz. 20-30 cm mesafeden saç spreyini çiziminize sıkarsanız toz pasteli sabitlemiş olursunuz.








Çizim Şablonları

Daire ya da elips şablonlar çizimlerinizdeki ufak detayları tamamlamak için size çok yardımcı olabilir.

Pergel ile çizerken zorlanacağınız kadar küçük daireler için bunlardan faydalanabilirsiniz. Dairesel şablonlar dışında üçgen, dikdörtgen hatta çizgisel şablonlar da bulabilirsiniz. İhtiyacınıza göre bunları da edinebilirsiniz.






Kurtarıcımız Karbon Kâğıdı

Plan revizelerinde ufacık değişiklikler için aynı planı tekrar tekrar çizmekten yoruldunuz mu? O zaman çizmeyin! Karbon kâğıdı kullanarak eski planınızı kopyalayın, değişiklik yapacağınız kısmı düzeltip paftanızı çok daha kısa sürede tamamlayın. Karbon kâğıdı ile zamandan büyük tasarruf edebilirsiniz.


Ancak kullanırken dikkatli olun, dirseğinizden çizim üzerinizde dolaşan parmaklarınıza kadar her şeyi alttaki kâğıda geçirmek gibi bir özelliği var. Karbon kâğıdına elinizi kolunuzu dayamadan ve karbon kâğıdını çizimi kopyalayacağınız kağıt üzerinde fazla kaydırmadan çiziminizi tamamlayın.






Kâğıt Kalem

Burada kâğıt kalem derken kâğıt ve kalemi kast etmiyorum. Kâğıttan kalemleri kast ediyorum. Bunları kaynaştırma ya da karıştırma kalemi olarak da bulabilirsiniz. Kara kalem, toz pastel ya da kuru boya çizimlerinizi dağıtmak için kullanabileceğiniz bu kalemler doku ve gölgelendirme verme konularında size büyük kolaylık sağlayacak. Ayrıca emin olun boyayı dağıtmak için parmaklarınızı kullanmaktan çok daha verimli bir yöntem.








Ecemnaz YAŞAR

Hacettepe Üniversitesi İçmimarlık Öğrencisi

346 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page