Her zaman gelip geçtiğimiz sokaklardaki kafelerin, mağazaların, iş yerlerinin önünde takılıp kaldığınız günler oldu mu? Benim oldu. Farklı tasarımlarıyla içeri çağıran bir görsel şölenle de karşılaştığım ya da direk önünden hızlıca geçtiğim mekanlarda oldu.
Peki bir mekana, mağazaya girmenizi tetikleyen durum nedir ?
Sadece ihtiyaçlar mı?
Tabii ki değil. Görsel çağrışımlar, hazlar ve merak...
İşte bu merakı uyandıran konu ile karşınızdayım; vitrin tasarımı.
Vitrin Tasarımı Nedir?
Bir mekanın içerisinde bulunan soyut veya somut ürünlerin dış mekan görselliğe soyut veya somut bir şekilde yansımasını sağlayan; mekanın benliğini, amacını ve müşteriyle ilk iletişiminin başladığı yerin düzenlenmesi ve tasarlanmasıdır.
Vitrin Tasarımcılığı ve Vitrin Tasarımı
Markalar ürünlerinin akılda kalıcılığını artırmak için belli renkler, materyaller kullanarak iç mekan tasarımını dışa taşıyıp dikkatleri üzerine çekmek ve pazarlama ihtiyaçlarını karşılamak için vitrin tasarımına önem göstermektedir.
Bazı ülkelerde ise vitrin tasarımı bir marka ismi kadar önemli olup titizlikle bu işleyişi sergilemektedir. Fransız butiği olan Hermes’in vitrin tasarımını ele alan Zim&Zou tamamen kağıt ve el işçiliğini kullanarak harikalar yaratıp dikkatleri bir hayli üstüne çekmiştir.
Zim&Zou stüdyo tarafından tasarlanan, detayın göz alıcı olduğu bu Hermes örneğinde kağıtlardan oluşturulan mekan ve merkezindeki tilki odak noktası. Tilkinin gözlerindeki malzeme seçimi deriden yana olmuş ve bu sayede gerçekliği yakalamak amaçlanmış. Vitrinin önünden geçen insanları takip ediyormuş gibi algılanması sağlanmış.
Tasarımdaki renkli ve desenli dokuların Hermes şal ve kravatlarından esinlenilerek bir kompozisyon oluşturulduğu ve ikonik Hermes turuncusu kullanıldığı görülmektedir.
Farklı bir düşünceyle hem markanın özelliklerine saygılı olup en doğru şekilde kullanılarak müşterilerini her defasında şaşırtabilecek bir tasarıma imza atılmıştır.
Vitrin Tasarımı Nasıl Olmalıdır?
Dışarıdan bakıp da içerisine girdiğiniz mekanların bir hüsran ile sonuçlandığını görmek de mümkün.
Veya mekan içerisinin dış mekana yanlış bir şekilde yansıtıp kendine büyük haksızlık eden mekanlarda bunların cabası.
Ünlü Fransız Moda Evi Hermes'in Vitrin Tasarımları
Fransa'da bulunan lüks moda evi Hermes'in Şanghay'daki mağazasında, Hollandalı sanatçı Levi van Veluw'un vitrin tasarımı dikkatleri bir hayli doğru fikir ve tasarımıyla üzerine çekmişti. Bir at yolculuğunu andıran , hareketli bir vitrin penceresi tasarlayan Veluw, Fransız lüks moda evi ve Çin arasındaki ilişkinin önemini anlatıyor. Her panelde, zaman içinde donmuş hayvanın yolculuğu vurgulanırken; ilk bölmesinde, görkemli yaratık, geleneksel zeka ve sıcaklık sembolü olarak gösterilmiş. Aceleyle hayvanın çıkışından etkilenen ve yer çekimine yenik düşen bir Fransız atölyesi görülüyor. İkinci ekranda; yaprakları ve ağaçlarla çevrili egzotik topraklardaki, hayvanın cesareti görülüyor. Sonunda ise, bir büyük at, nefis Hermes tasarımlarını taşıyarak Çin'e ulaştığı görülür.
Son derece dikkatli ve detaylı çalışma sonucunda tasarımcı Levi van Veluw'un, Hermes'in Şangay mağazası için doğal toprak tonlarını ele alarak ahşap malzemenin sıcaklığını yansıtmıştır. Vitrinde bulunan bütün objelerin ahşaptan oluşması marka ismi kadar dikkat çekiyor.
Peki Doğru Vitrin Tasarımı Nasıl Olmalıdır ?
1) Mekan ile vitrin tasarımım bir bütünlük içerisinde olması ve süreklilik sağlaması gerekmektedir.
Eşik alanı olarak nitelendirdiğimiz, müşterilerin mağazanıza girdiği kısa mesafeli bir alandır. Mağazanın vitrinden sonra ki bir alanı olduğu için bütünlüğü görmek isteyeceklerdir fakat bu alanda müşteriler genellikle iç mekan, aydınlatmalar, dekorasyon gibi izlenimler sonucunda kalite ve fiyat bilgilerine ulaşarak diğer alana geçip geçmeme kararına bu alanda karar verirler. Bu yüzden vitrin tasarımınızı tasarlarken bu kararı eşik alanına girmeden sağlamanız gerekmektedir.
2) Değişime hazır, dönüşümsel materyaller kullanılmalıdır.
3) Çarpıcı renk tonlarına yer verilmelidir.
Göz duyumuzun diğer renklere göre belli renk kuşaklarına hassasiyeti daha fazladır.
Bunlar genellikle gökkuşağı renklerini içerir. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mor, indigo mavi...
Tabii markanızın renklerini içeren birbiri ile bütünlük sağlayan renkleri kullanmalısınız.
4) Tek düze objeler yerine mekan içerisinde bütünleşen,kullanılabilir alanlar oluşturulmalıdır.
Bu durum müşterinin mağaza içerisinde gezinmesine sebep olacaktır.
5) Aydınlatmalar
Doğru bir şekilde konumlandırılarak vitrin tasarımınızı ön plana çıkarmada yardımcı olacak en önemli faktördür. Vitrin tasarımınızı canlandıracak aydınlatma konumları şu şekildedir;
- Tavan aydınlatmaları
Opak olmayan nesnelerinizi aydınlatabilmek için tavan aydınlatmalarını kullanabilirsiniz. Daha doğal bir görüntü elde etmenizi sağlayacaktır.
- Arka Plan ve Yan Aydınlatmalar
Merak uyandıracak alanınızı buğuluk sağlayabileceğiniz aydınlatma şekildir. Led şeritler ve spot aydınlatmalar kullanabilirsiniz. Vitrin tasarımının loş bir görünüme sahip olmamasını sağlayarak, müşterinin ürünü tam anlaması için içeriye davet etmesini sağlayacaktır.
- Direk Vitrin Aydınlatmaları
Tekliği ve benliği ifade eden aydınlatma şekli; pazarlamak veya göstermek istediğiniz ürünün eşsiz bir parça haline gelmesini sağlayarak ürününüze talebi artırmaya yardımcı olacaktır.
Yapacağınız tasarımlar, marka isminiz kadar önemli olduğunu görüyoruz. Müşterinin kararlarını etkileyebilmek için vitrin imajınızı geliştirmelisiniz. Dünyaca ünlü moda evi Hermes'in belli dönem aralıklarıyla tasarlattığı bazı vitrin tasarımları şu şekildedir;
Zim&Zou'yu kuran Parisli tasarımcılar Lucie Thomas ve Thibault Zimmermann tarafından kağıt, ip ve keçe kullanarak tamamen el yapımı olan tasarıma imza atmışlardır.
Tasarımcılar dönem dönem değişimlere giderek modanın ve işleyişin hareketliliğine ayak uydurarak farklı tasarımlar gerçekleştirmişlerdir. Markanın statüsü korunarak müşterilerine farklı tasarımlarıyla merak uyandırarak doğru stratejiyle pazarlama kolaylığı sağlamışlardır.
İç mekan tasarımın dışa vuruşu olarak adlandırdığımız vitrin tasarımları sadece görsellikten ibaret olmadığını, insanın benliğini harekete geçirebilecek bir güce sahip olduğunu örneklerle görebiliyoruz. İlk izlenim, görünüm, çağrışım kavramlarını vitrinlerinizin sıradanlığını yok etmek için doğru tasarımlar ile müşterilerinizi harekete geçirebilir, misafirperver bir sıcaklıkla davet edebilirsiniz.
Sizde mekanınızın ruhunu göstermek istiyorsanız vitrininizde duran cansız objelere somut anlamlar yükleyin ve onları harekete geçirin. Ya da ruhsuz beyaz, plastik mankenlerinizi şu an kaldırın.
Teşekkürler.
Çiğdem ÇAK
Girne Amerikan Üniversitesi
Kommentare