top of page
Yazarın fotoğrafıBetül Çimen

MİMARİ PARLANTE

Mimari parlante ''kendi işlevini veya kimliğini açıklayan'' mimarlıktır.

Dilimize Fransızca’dan geçen bu kelime, aslında biz öğrencilerin hayatına ilk proje dersinde veya çok güvenerek götürdüğümüz konsept fikrimizin eleştirilmesiyle girmiştir. Mimari bir yaklaşım olarak, bunun yanlış olduğunu okul hayatımız boyunca defalarca duyarız. Bu duyumları mezun olduktan sonra galiba unutuyoruz ki, ülkemizde konsepte, forma ve çevreye uyum sağlamadan ve sadece yapının işlevini anlatmayı amaçlayan bu yapılarla dolmakta etrafımız. Üstelik dünya genelinde de sayısız örneği mevcut.





Kitap şeklinde bir kütüphane.








Rize- Artvin arasında inşa edilecek havaalanına yapılması planlanan, çay bardağı şeklinde kule.









• Bir fermuar şirketinin dış cephesine konumlandırılmış, herhangi bir işlevden yoksun fermuar

detayı .











•Bir ayakkabıcıya tasarlanan konut











•Çin'de bir piyano evi.







Aslında şöyle düşünmek gerekir, yaptığımız tasarımlar, konsept ve form olarak bir bütün gibi düşünüldüğünde gerekli şartlar sağlanıyor mu, yoksa yapı sadece bir pazarlanma oyunu olarak akılda kalmayı mı amaçlıyor?

Akılda kalmak için şirketlerin pazarlama politikalarından biri olarak görülen bu yapılar, mimaride hata olarak kendilerinden söz ettiriyorlar. Yanlışlığını hepimizin bilmesine rağmen uygulama kısmında pazarlama politikasının bir parçası haline gelen mimari parlante, son dönemlerde oldukça sık olarak önümüze çıkıyor. Bu yapılarla yaşadığımız şehirde yada gezmek için gittiğimiz bir ülkede hatta ve hatta izlediğimiz çizgi filmlerde bile karşılaşabiliyoruz.

Süngerbob çizgi filminde Süngerbob'un, Squidward ve Patrick gibi ana karakterlerin evlerinde bile bu detayı görmekteydik fakat bırakalım bu detaylar çizgi filmlerde kalsın çünkü Süngerbob bu detaylarla çok daha güzel..





Betül Çimen


A.K.Ü İçmimarlık ve çevre tasarımı 3.Sınıf Öğrencisi

484 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page