Giriş-gelişme-sonuç. Hepimizin kulağına bir yerlerden çalınan bu üçlü bir çok alanda etkilidir. Hatta şu yazmakta olduğum metinde bile. Tarih her şeye bir başlangıç adımı atar, geliştirir ve sonuca bağlar. Burada önemli olan kısım ''sonuca bağlamak'' derken olayı nasıl gördüğümüzdür. Evet, belki o anki sürecin veya konunun sonucu olarak görülebilir. Ama peşinden gelen yepyeni bir sürecin de başlangıcı olabilir. Kim bilir?
Bizim mesleğimizde de durum tam olarak böyledir. Ana göre sonuç kabul ettiğimiz şeyler aslında yeni bir sürecin başlangıcıdır. Tasarım tarihsel süreçte birbirine bağlanmış, başı ve sonu olmayan ve sürekli kendini güncelleyerek bu döngüde kendine ek halkalar oluşturan bir zincir gibidir. Her bir halka kendinden sonra gelecek olan halkayı etkiler. Ona kendinden bir şeyler katar ve birinci halkadan beşinci halkaya geldiğimizde, esinlenme sürecinin sonunda ortaya bambaşka bir halka çıkagelir. Çünkü kendinden önceki halkaların bir karışımı haline gelmiştir. Homojendir ama eşsizdir de.
Şimdiye dek anlatılmak istenen şey tasarım dünyasındaki her bir akım, tarz, üslup (her ne şekilde tasvir etmek isterseniz) kendinden önce gelmiş olanlardan izler taşır ve onların yerine geçmiş gibi görünse de aslında onun varlığını yaşatır. Nasıl ki yeni doğan bebek annesinden izler taşır ama bambaşka bir birey olma yolunda gider, işte her yeni oluşum da aynen bu örnek gibidir. Bir yandan öncekilere selam verip saygısını sunarken diğer yandan artık onun da tamamen bağımsız, yeni bir oluşum olduğunu bizlere hatırlatır.
Peki biz tasarım dünyasına adım atma arifesindeki bireyler olarak ne yapmalıyız? Geçmişe tamamen sırtımızı mı dönmeliyiz, tamamen geçmişte mi yaşamalıyız yoksa feyz alıp hürmet gösterirken aynı zamanda bu zincire katkıda mı bulunmalıyız? Bu tabiiki de her birimizin kendi fikrine kalmış bir durum. Ama tüm bu zincirlerle birbirine bağlanmış düzende bana düşen, kendimce amaç edindiğim şey ise seçimimizi yapmadan şunu sorgulatmaktır.
Bir bebek, annesi olmadan ne derece yolunu bulabilir? Hayata eksiksiz başlayabilir mi?
Ya da başı sonu birbirine bağlı zincir bütününden sadece son eklenen halkayı almak istersek elimize ne geçer?
Metne dair anlatmak istediğim her şey bu iki sorunun cevabında gizlidir.
Sıla CESUR
Comments