top of page

Toprağın İçmimari Mucizesi


Seramik, kayaların dış etkilerden dolayı parçalanmasıyla oluşan kil, kaolen ve benzeri maddelerin yoğurulup yüksek sıcaklıkta pişirilmesiyle elde edilir. Halk arasında ise pişmiş toprak esaslı malzeme olarak bilinir.


Seramiği yaşamımızın birçok yerinde görmemiz mümkündür. Bunun en basit örneği olarak çömleği söyleyebiliriz. Ama daha çok gördüğümüz seramik çeşitleri porselenler, süs eşyaları, çatı kiremitleri olarak karşımıza çıkarlar. Fakat daha çok, seramiğin iç mekanların hangi alanlarında kullanıldığı ve iç mekanlarda ne gibi çeşitlerinin olduğundan bahsetmek ve bunları örneklemek istiyorum. Ama ondan önce seramikle ilgili biraz bilgi vereceğim.



Seramiğin geçmişi çok eskiye dayanır. İslam ülkelerinde özellikle İran’dan gelip harika örneklerini sergileyen Selçuklu çini süslemeleri ve Osmanlı’da seramik ve çini üstün bir teknik kazanmıştır. Seramik yapmak aslında bir sanat işidir. Onun şekli ve süslemesi her sanatçının hayal gücü ve sonrasındaki verdiği uğraşlar sonucunda ortaya çıkar. Hepsi tek tek birer emektir. Yukarıdaki tanımdan anlayabildiğimiz gibi bu sanat dalının ham maddesi olarak sadece çamur kullanılır aslında. O çamura şekil vermek için bıçak, keski, tarak gibi aletler kullanılır. Şekil verme aşamasından sonra çamuru kurutmak için uygun sıcaklıktaki fırında gerektiği süre kadar pişirilir. Daha sonra istenen şekilde boyanınca tekrardan fırınlanır ve seramik bu şekilde hazır hale getirilir. Bunu yaparken tabi ki her işte olduğu gibi dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Bunlardan bir tanesi seramik çamurunun içinde hava kalmaması gerektiğidir. Bir diğeri ise seramik hamurunu yaparken iki farklı çamuru karıştırmamanın önemli olduğudur.



Her çamurun kuruma hızları ve sıcaklığa göre genleşme miktarları farklı olduğundan dolayı eğer farklı çamurlar bir araya getirilirse seramik yaparken sıkıntılar yaşanabilir ve ortaya doğru bir ürün çıkmayabilir. Seramiklerin süs eşyası ya da fonksiyonel bir eşya olarak yapılması ve kullanılmasının yanında iç mekanlarda da kullanım yerleri vardır. Onları bazen tavanda bazen duvarlarda bazen de yerlerde görmemiz mümkündür. Geçmişten bugüne seramiğin kullanımıyla ilgili birçok örnek karşımıza çıkar. Bunların arasında motifli olanlar vardır.


Eskiden makineler çıkmadan önce her seramik tek tek insan eliyle boyanarak oluşturulurdu. Seri üretimi yoktu ve el alışkanlığı sayesinde seramik üreticileri aynı şekillerde ve desenlerde ürün oluşturabiliyorlardı. Bu tabii ki takdir edilmesi gereken harika bir detay bana göre. Bunların yanında seramiğin farklı ebatlarda da

üretildiğini görebilmemiz mümkün. Bazıları küçük ebatlarda yapılırken bazı seramikler büyük yapılmaktadır. Büyüklüğünü sınırlayıcı faktör de fırının iç boşluğunun ebatlarıdır. Günümüzde kullanılan seramiklere baktığımızda aslında genel olarak makinelerde üretildiğini ve görünüş olarak gayet sade ve düz renk yapıldığını görüyoruz. Sebebi de sade soluk ve düz renkler yapmak çok daha kolay. Canlı renkler ve farklı renkler yapmak çok daha uğraştırıcı ve zahmetli bir iş. Ve işin bu zahmetli olan yüzünü bizler teknolojinin henüz gelişmediği geçmişte görüyoruz..


Şuan seramiği eski haline getirmeye, bu kadar basit bir iş olmadığını anlatmaya çalışan ve aslında daha fazla kullanım yerinin olduğunu göstermek isteyen eski seramik firmaları da mevcut durumda. Şimdi seramiğin iç mekanlarda kullanım yerlerini örnekleyebilecek görsellerle yazımı sonlandırmak istiyorum.












İremnur Erdemi

Beykent Üniversitesi 1.Sınıf İçmimarlık Öğrencisi


Tüm görseller Destone Yapı Malzemelerinden alınmıştır.

219 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bình luận


bottom of page