top of page

Akademisyen Sorunsalı



Herkese tekrar merhabalar. Çok güzel yazıyorsun keşke hep yazsan dediler ve geldim Modern mimariden,akımlardan ve öğrencilikten bahsederken karşımıza çok sayıda çıkan bir sorunu da gündeme getirmek gerektiği kanısındayım. İçmimarlık öğrencilerinin mezun olduktan sonra akademiye sırt dönmeleri ve herkesin ofisleşme algısına gitmesi gibi bir acı gerçekle karşı karşıyayız. Okullarımızın kaçında içmimarlık öğrencileri içmimar akademisyenlerden ders alıyor sorusunu sorduğumuzda herkesin hocalarını gözden geçirecekleri şüphesiz.





Meslek haklarımızdan ve bilinçlenmeden bahsederken buraya değinmemek olmaz diye düşünüyorum. Ülkemizde birçok okulda içmimarlıkta yüksek lisans yapabiliyor ve çok rahat iş bulabiliyoruz aslında. İsmini vermek istemediğim bir okul yöneticisiyle yaptığım görüşmede neden içmimar akademisyeniniz yok sorusuna şöyle bir cevap aldım; ''Başvuru yok.'' Evet arkadaşlar, yanlış okumadınız başvuran yok çünkü akademisyen yok. Yıllardır mezun veren bölümümüzün sadece 5 tane profesörü olması ne acı değil mi?


Devlet üniversiteleri bir yana vakıf üniversitelerinde içmimar akademisyen kadrosu açılıyor ancak bu kadro doldurulamadığı için kadro mimar akademisyenlere veya içmimarlıkla alakası olmayan branşlarda görev yapan insanlarla dolduruluyor. Şüphesiz ki mimarların bilgi birikimleri dolu dolu ancak bizlerin ve bizden sonrakilerin bu eğitimi gerçekten meslektaşlarından alması ve bu yönde kendilerini geliştirmeleri kanısındayım.


Son sınıf öğrencisi olarak ilk işim ALES'e girmek ve akademisyen olma yolunda hareket etmek olacaktır. Naçizane yazımı okuyan bütün arkadaşlarıma tavsiyem ofisleşmeye kendimizi odaklamadan, akademide bizlere ihtiyaç olduğunun bilincine varmalarıdır. Bu mesleği odalarda, meclislerde ve sokaklarda koruyacak, büyütecek ve geliştirecek olan bizler bunu akademide de gerçekleştirecektir. GİM olarak gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki yüksek lisans fırsatlarıyla alakalı her zaman danışmanlık yapmaya hazırız. Bu meslek gelişecek,büyüyecek ve yerleşecek.


HEP BİRLİKTE ! 

Sevgiler 

Herdem Süer

Genç İç Mimarlar Platformu Genel Koordinatörü

294 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page