top of page

Kaza mı Oldu Konut mu Tasarlandı? – 747 Wing House

Amerikalı mimarlık ofisi David Hertz Architecture tarafından tasarlanan 747 Kanat Evi Kaliforniya'da yer almaktadır.



Yüzlerce uçak Kaliforniya çölünde emekli uçaklar mezarlığı olarak adlandırılan bölgede depolanıyordu ve bu uçaklar gerektiği zaman ham maddeleri olan alüminyum fiyatına satılıyordu.



Mimar David Hertz çeşitli gerçek kanat boyutlarını inceleyerek ve keşfederek, beraberinde eskiz çalışmalarıyla 747'den gelen kanatların mevcut pedlere uyacağına karar vermiştir. Projeyi gerçekleştirmek için adımlar atmaya başlamıştır fakat Hertz için boş bir arazide uçağın kanatlarını evin çatısı olarak kullanma fikri birçok hükümet tarafından sorguya alınarak projenin temelini atmasını geciktirmiştir. 747 Boeing (jumbo jet) kanatları havadan bakıldığında yere çakılmış bir uçak kazası görünümü gösterdiği için ülkelerin hava yolları pilotlarının seyahat halindeyken burada bir uçak kazası olduğu yanılgısına düşmesinin önüne geçilmesi için 17 hükümet tarafından izin onayı beklenmiştir. Bu sürecin uzaması ve onay çıkması projenin temelinin atılmasını epey geciktirmiş nihayetinde onay alınmış ve tasarımı gerçek hayata dönüştürme vakti gelmiştir.



Yapı; ana ev ve konukevi olmak üzere eğimli arazide iki ayrı blok olarak tasarlanmıştır.



Ana bina çatı için kuyruk sabitleyicilerin yanı sıra bir kanat kullanırken konukevi kalan kanatla kaplıdır. Çatılar, motorların daha önce monte edildiği kanatlardaki noktalara stratejik olarak bağlanan çelik diş teli çerçeveleri kullanılarak yüzüyor gibi görünmektedir.




David Hertz bu tasarımı müşterisinin adeta bir kuşun kanadının altında kendini özgür hissedebileceği ve manzarayı evin her noktasında hissedebileceği şekilde tasarlamıştır.


Proje tamamlandıktan sonra müşterinin yapması gereken tek şey eline bir kahve alıp Boney Dağı ve Serrano Vadisi'nin muhteşem panoramik manzarasını izleyerek evinin keyfini çıkarmak…


Görseller:



Zeynep ASLAN



56 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page