Yaşadığımız alanları kusursuz hale getirmeye çalışmak yerine neden kusursuz olmayan haliyle güzelleştirmeye çalışmıyoruz?
Peki kusursuz olmayan bir şeyde güzelliği bulmak mümkün müdür?
Kusurlar güzeldir düşüncesini savunan Wabi-Sabi stiliyle bu mümkün.
Bir Japon stili olan Wabi-Sabi kusurların estetiğin bir parçası olduğunu savunur ve buna uygun iç mekanlar tasarlamayı önerir.
'Wabi' doğal, yalın ve sade olanın güzelliği; 'Sabi' ise eski, yaşanmış ve aşınmış olanın güzelliği demektir.
Wabi Sabi yalın ve sade şeylerde uyum ve dinginlik bulmayı amaçlar.
Wabi-Sabi stiline göre tasarlanan iç mekanların temelinde masif malzeme, pürüzlü dokular, nötr renkler ve doğayla iç içe olmak yatmaktadır. Aynı zamanda Wabi-Sabi stili yaşanmışlıkları da eve getirmeye davet etmektedir.
Gelin iç mekanda Wabi-Sabi tarzının nasıl bir etki oluşturacağını inceleyelim;
Nötr Renkler
Wabi-Sabi stilinde genellikle doğadan gelen renkler kullanılır. Kahverengi tonları, toprak kırmızısı ve yeşil tonlarına ağırlık verilir. Mekanda nötr etkiler yaratmak isteniliyorsa bej ve beyaz gibi soft renkler kullanılabilir.
Duvar Yüzeyleri
Duvar yüzeylerinde genellikle brüt beton, doğal taş, eskitilmiş ahşap, sıvasız tuğla tercih edilir. Ana malzeme saklanmaz. Kullanılan malzemeler genellikle organiktir ve herhangi bir işlem görmemiştir. Hatta zamansal süreci belli etmesi açısından eskitilmiş malzemeler kullanmaya özen gösterilir.
Mobilyalar
Mekana yaşanmışlık hissi katması için genellikle hikayesi olan ürünler tercih edilir. Eşya seçiminde minimalistliğe önem verilir. Eşyanın bir amacı yoksa mekanda yer verilmemesine dikkat edilir. Mobilyalarda doğal ve masif malzemeler tercih edilir. Asimetrik ve amorf hatlı ürünler tercih edilir.
Zemin Kaplaması
Duvar yüzeylerinde olduğu gibi brüt beton, cilasız ahşap, pişmiş toprak tercih edilir. Zeminler genellikle doğal görünümünde bırakılır, üzerine cila yapılmaz.
Aksesuarlar
Wabi-Sabi eşyaların doğal ve sade olmasına önem verir.
Zamanla karakter kazanan eşyaların daha sıcak bir ortam oluşturduğunu savunur. Çatlak ahşaplar, pürüzlü seramik yüzeyler eşyalara yaşanmışlık katan özellikler olduğunu vurgular.
Güzelliği mükemmellikte değil, kusurlu ve eksik şeylerde aramalıyız çünkü gerçek dünyaya benzeyen şeyler sadece onlardır.
Ahsen Ceren KAŞKAYA
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
İçmimarlık Bölümü 4.Sınıf
Opmerkingen