top of page

Mekanı Kurgulayan Renkler

Etrafınıza bakın, bulunduğunuz ortamdaki renklere hiç dikkat ettiniz mi?

O mekanda neden o renkler kullanılmış?

Ve mekanda neden o renkler birlikte kullanılmış?


Konuya başlamadan önce rengin kim tarafından ve nasıl ortaya çıktığına değinmek istiyorum. ''Rengi bilimsel olarak ele alan ilk bilim insanı, Newton’du. Newton, güneş ışığını elmas bir prizmadan geçirerek renkleri ayrıştırdı. Karanlık bir odada yaptığı bu deneyde Newton, kapı deliğinden gelen güneş ışığının prizma üzerinde parçalandığını ve gökkuşağı renklerini yansıttığını fark etti. Newton renklerin prizmadan sıralı bir şekilde yansımasına “güneş tayfı” adını verdi ve güneşin hararet derecesine göre renkleri algıladığımız sonucuna ulaştı. ''

(Filli Boya, Renk nedir?)









Ünlü müzik grubu Pink Floyd’un The Dark Side of the Moon albüm kapağında kullanılan fotoğraf, Newton’ın bu deneyini yansıtmaktadır.
















Renkleri üç özelliğe göre tarif ederiz ve bunları bilmek tasarımlarda bize zaman kazandırır.


Doygunluk: Renk canlılığını derecelendirmek için kullanırız.


Renk Tonları: Dalga boyu ile değişen renklerdir. Bizim isim verdiğimiz renkler mavi, kırmızı, pembe gibi.


Parlaklık: Gözümüze ulaşan ışık miktarı ile ilgilidir. Bir nesnenin parlaklığı ne kadar yansıtıcı olduğuna bağlıdır. Açık yeşil koyu yeşil gibi.


Mekanların kimliklerini belirleyen özelliklerden biri de renktir.Renkler tasarımın ana dilidir. Bir mekandaki tarz bütünlüğünü renklere bakarak değerlendirebiliriz. Bir mekana girdiğimizde biz bunu farkedemesekde o mekanda kullanılan renkler bizi psikolojik açıdan etkilemektedir. Örneğin yanıp sönen kırmızı ışıkla, yeşil ışığa verdiğimiz tepki aynı değildir. Neden olduğunu hiç düşündünüz mü?


Renklerin bize yarattığı duygu ve anlamlara bakacak olursak:










KIRMIZI


Dalga boyunun yüksekliğinden dolayı göze hemen çarpar. Bu nedenle hemen hemen tüm uyarılar kırmızı renkle yazılır.Bazı fast food tarzı restoranların, müşterinin bir an önce mekandan ayrılması için özellikle kırmızıya boyandığı bir gerçektir.

















TURUNCU


Dalga boyunun yüksek olması nedeni ile uzaktan rahatlıkla görünebilir. Bu yüzden Karayolları Müdürlüğü’ne ait yol çalışma araçları turuncudur. Hareketli ve dikkat çekici bir renktir. İnsanda coşku ve canlılık duyguları uyandırır, moral yükselticidir, motivasyon yaratır.
















SARI


Sarı aydınlığın ışığın rengi diye bilinir ve güneşi çağrıştırır. Güneşin, ışığın rengi de olan bu renk insanda coşkuyu artırır, sevinç ve neşe duygusu yaratır.






















YEŞİL


Rahatlatıcı, huzur verici renktir. İnsanlarda dinlendirici bir etki yaratır. Statik, durgun bir renk olduğu için sükuneti simgeler. Aynı zamanda sağlığa çağrışım yapmaktadır. Sağlık alanları ile ilgili ürünler veya mekanlarda genellikle kullanılır.




















MAVİ

Sınırsızlığın, sonsuzluğun ve de özgürlüğün rengidir. Durağan, statik bir renktir. İnsanlarda, dinginlik, serinlik, huzur duygusu yaratır. Dikkat çekici bir renk olmadığı için fonda kullanımı yapıtın etkisini arttırır.
















MOR


Kırmızı ve mavinin birleşiminden oluşmaktadır. Mor rengi hayal gücünü ve yaratıcılığı artırır.Eskiden yapımı en maliyetli renk olduğu için zenginliği de ifade eder. Zarafetin rengidir.












RENK KOMBİNASYONLARI

Biz tasarımcılar, etkili bir tasarım yaratmak için mekanlardaki renkleri dengeleyebilmeliyiz. Renklerin özelliklerini ve birbirlerini nasıl etkilediklerini bilerek, renk armoni yöntemlerini ona göre uygulamalıyız.








Analog Renkler

Renk çemberinde yan yana bulunan renkleri kullanmaktır. Analog renkler ton olarak birbirine benzediği için mekanda dingin bir his yaratır. Bu renk armonisi tasarımda kullanıcıyı sıkmaması için siyah, beyaz ve gri renkleri ile kullanılabilir.












Tamamlayıcı Renkler

Renk çemberinde bulunan zıt renkleri bir araya getirmektir.Bu renkler dengeli kullanılmalıdır.Aksi takdirde tasarım uyumsuz bir hale dönüşebilir.









Üç Renk Armonisi

Renk çemberindeki eşit aralıklarla yerleştirilmiş üç rengin kullanılmasıyla oluşmaktadır.Renkler düz bir çizgi ile bağlandığında, bir üçgen oluştururlar.Bu armonide renkleri dengeli kullanmaya özen göstermeliyiz. Bir rengi daha dominant, kalan iki renk daha az kullanılabilir.











Dört Renk Armonisi

Renk çemberinde dört rengin kullanılmasıyla oluşmaktadır. Tüm armonilerin en zenginidir çünkü iki tamamlayıcı renk yani dört renge sahiptir.

Bu armonideki renklerin birbiriyle uyumu biraz zordur; dört renk de eşit miktarlarda kullanılıyorsa, tasarım dengesiz görünebilir, bu dengesizliği ortadan kaldırmak için sadece bir rengi dominant olarak seçebiliriz.










Monokromatik Renkler

Bir rengin açık ve koyu tonlarından oluşur. Birlikte kullanıldığında güzel bir görüntü oluşur ve uyum sağlar. Monokromatik renkler mavi, yeşil ve sarı tonlarda göze daha güzel görünür. Monokromatik armonide kullanılan ana renk, siyah, beyaz veya gri gibi nötr renklerle de entegre edilebilir.








Tasarım yaparken doğru renk kombinasyonlarını ve renk kodlarını kolayca bulabilmeniz ve fikir edinmeniz için

Design-seeds.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


"Hepimiz gerçeklik tuvaline hayatı resmeden birer sanatçıyız. Renkleri kendi kişiliğimize göre karıştırıp duygularımızı özgürce ifade ederiz. Fırça darbelerinizin görünür olmasından kaçınmayın ve her şeyden önce sanat eserinizin bir ruhu olduğundan emin olun."


Cristen Rodgers






434 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page