top of page

Mimar mı, İçmimar mı?

Güncelleme tarihi: 27 Tem 2020


‘Mimarlık alanına ilgi duyuyorum fakat bunlardan hangisi bana göre?’ , ‘Mimarlık ile içmimarlığın arasındaki fark nedir?’, ‘İçmimarlığa gidip daha sonra mimarlığa yatay geçiş yapmalı mıyım?’ gibi sorular, özellikle üniversite tercihlerinde kafamıza takılan sorulardan bazılarıdır. Bu soruları cevaplamanıza ve sonrasında kendinizi geliştirmek için ne yapacağınıza yönelik bir yazıyla sizlerleyim. Umarım beğenirsiniz.

Bir Mimar veya İç Mimar Ne Yapar?


Bir mimar ev, okul, hastane, fabrika gibi hemen her alanda sıfırdan bir yapı inşa eder. Yani şehirde gördüğümüz her yapıda bir mimarın dokunuşları vardır. Mimar yapının yapılacağı boş alanda alanın en uygun yerine bir iskelet yapar daha sonra çevreye uygun detay ve parametreleri kullanarak bir yapı tasarlar. Bu nedenle mimarlık bölümlerinde bu yapıları nasıl tasarlayacakları öğretilmektedir. Mimarlar yapının inşa sürecini yönetip yapı tasarımını yaptıkları için imza yetkileri bulunmaktadır. Bu imza yetkisi için meslek odasına yıllık ücret ödenmesi gerekmektedir. İçmimarlıkta ise sıfırdan bir yapı inşası söz konusu olmadığı için böyle bir imza yetkisi ve dolayısıyla içmimarlar odasına da ödenecek bir ücret bulunmamaktadır. İçmimarlar ise hazır bir yapının içini yapmakla sorumludur. Okuldaki hocalarımdan birisi içmimarlığı ve mimarlığı şu şekilde anlatmaktaydı: " mimarlar bir kabuk tasarlar ve inşaat mühendisleriyle birlikte bu kabuğu oluştururlar. O kabuğun içindeki boşluğu güzelleştirmek ve tasarlamak ise siz içmimarların işidir." Bir içmimar, mimara göre çok daha fazla detay çizmelidir. Bu nedenle genellikle 1/50 veya 1/20 ölçekli planlar eşya tefrişleriyle beraber çizilmektedir. Tefrişlerle yani donatılarla beraber çizildiği için de mimarlıktaki gibi statik, dinamik ve taşıyıcı sistem hesabı değil tasarım, renk, doku ve ahenk üzerine daha çok düşülür .

Bir Mimar/İçmimarda Olması Gereken Özellikler

- Problem çözmeyi sever,

- Detaylara dair farkındalığı yüksektir,

- Tasarım gücü yüksektir,

- Bir ekiple konforlu şekilde çalışabilir,

- Yaratıcı ve artistik yeteneklerinin farkındadır ve bu alanlarla ilgilenir,

- Mekânları inceleyip gözlemleyerek nasıl geliştireceğini düşünür,

- Disiplinlidir ve işini severek yapar,

- Koordinasyon becerisi fazladır,

- Çağının gereksinimlerine uygun olan şeyleri araştırır, bunlar hakkında bilgi sahibi olur, ihtiyaçlara en uygun çözümleri bulabilir,

- Sürekli öğrenmek için çabalamalı bunun için sürekli gezmeli ve okumalıdır,

- Sabırlı ve uzun çalışma koşullarına dayanabilmelidir.


Mimar/İçmimar Adayları Kendini Nasıl Geliştirebilir?

Bilgisayar programlarında kendinizi geliştirmelisiniz. Okulda öğretilen programlarda kendinizi geliştirebilir veya farklı programlar öğrenebilirsiniz.

Tasarım kişiliğinizi geliştirebilirsiniz. Bunun için de çok gezmelisiniz. Sürekli sergi, müze veya tarihi mekânları gezerek kendinize yeni şeyler katmalısınız. Eskiyi ve şu anı görmeniz sizin tasarım ufkunuzu açacaktır.

‘Çok gezen mi çok okuyan mı daha çok bilir?’ sorusunun bizim mesleğimizdeki cevabı gezerken okuyan olacaktır. Mimarlıkla ilgili kitaplar okuyarak kendinizi geliştirmeniz çok önemli. Benim size önerilerim

- Mimarlık 101-Nicole Bridge ,

- Mimarlık Üzerine-Vitruvius,

- Mimarlık, Form ve Geometri- Esen Onat,

- Mimari Eskiz,

kitaplarıdır. Fakat kendinizi geliştirmek için daha birçok kitap bulunmaktadır.

Bir mimar/içmimar daha önce mimariyi etkilemiş sanat akımlarını çok iyi bilmelidir. Bu yüzden bu akımları da sürekli araştırmalı ve karşınıza çıkan yapı veya mekânların hangi akımdan etkilendiğini düşünmelisiniz.


Hangi mesleği seçeceğiniz size kalmış fakat bir insan her koşulda kendi sevdiği mesleği yapmalıdır ki hayatı boyunca işinden zevk alabilsin. Sağlıcakla kalın.


İrem Gülmez

Beykent Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi


893 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page