top of page

Peki, Ya Sen Sanatın Neresindesin?

Güncelleme tarihi: 14 Oca 2019


Müziğin tasarımla ilişkisini kendimce -ki bence çok güzel- anlattım biraz kurcaladıktan sonra aklıma şu soru takıldı.

Peki biz sanatın neresindeyiz?


Beni şahsen tanıyanlar tiyatroya aşık bir kimse olduğumu bilirler. Nitekim en iyi sanat türü bana göre. Bence tiyatro sanatı diğer tüm sanatlardan başka bir yere sahip. Neden diye soracak olursanız da "beden ile anlatmak istediğini yedirmeye çalışılan nadide sanat türü" olduğu için. Yani insanı insana, insanla insanca anlatma sanatı olduğu için.


"Biz içmimarız kardeşim. Sen tutmuşsun burada tiyatroyu anlatıyorsun bana." dediniz bile içinizden ama öyle demeyin. Daha önceki yazımda söylediğim gibi mesleğimiz çeşitli sanatlarla bezeli bir meslek. Ve biz bu mesleğe gönül vermeye başladığımız andan itibaren sanatçı kimliğimizi ön planda tutmaya başlıyoruz. Anlamasak bile. Mesela tasarım yaparken dinlediğimiz bir müzik, izlediğimiz bir tiyatro, okuduğumuz bir roman, bir şiir ve betimleme duyularımıza yardımcı olan, bize bir şeyler anlatan her şey birer sanat değil midir? Ya da tasarımlarımızda yakalamaya çalıştığımız ahenk büsbütün sanatı yakalama çabamız değil midir? Ya da duygusal olarak çöküşlerimizde teselliyi her zaman sanatın herhangi bir dalında aramıyor muyuz? (Sinema, tiyatro, müzik, şiir, edebiyat vb...).


Tabii ki herkesten ince ruhlu sanat sever olmasını bekleyemem ama en azından sanatı duymaya, görmeye ve dokunmaya çalış. "Yahu kardeşim ben bir sanatla uğraşıyorum zaten, daha ne yapayım " da dediniz az önce; kulağım çınladı. Ama biri yetmez be içmimar kardeşim. Entellektüel kişilik olmak maalesef mesleki zorunluluğumuz. Çünkü bu bir yazılı olmayan kuraldır ve şu şekilde yazılır; "İçmimar kendini daima geliştirmek zorundadır". Biz ukala olmayı seçmişiz bir kere ve dünyadaki insan için olan her şeye hakim olmalıyız. Ayrıca sanat bizim işimiz ve toplumlar düzeyinde kendini en iyi ifade ettiğin yer sanat değil midir zaten? Herhangi bir dile hakim olamasak bile çizgilerimiz bizim her dili konuşmamıza yardımcı olan yegane şey değil midir?


Bu yazımı biraz kısa tutacağım. Bu yazının ucunu biraz açık bıraktım ve interaktif bir yazı olsun istedim. Yorumlarda birlikte bitirelim bu yazıyı. Size şimdi sanat dünyasını birbirine düşüren, beyin yakan cinsten iki soru soracağım cevaplarınızı samimiyetle yorumlarda bekliyorum.

Beraber tartışalım.



1.)Peki sen sanatın neresindesin?


2.)Sanatı kendinde bulduğun için mi seviyorsun yoksa kendinde sanatı bulduğun için mi?



147 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page