top of page

Soğuk Ülkelerden Gelen Sıcak Bir Felsefe: Hygge

İskandinav ülkelerinde yaşayan insanlar, ulusal araştırmalara göre dünyanın en mutlu insanlarıdır. Peki neden, hiç merak ettiniz mi?


Bildiğimiz üzere İskandinav ülkelerinde hava sürekli kapalıdır. Peki havanın sürekli kapalı olduğu bir ülkede insanların bu kadar iyi hissetmelerinin nedeni ne olabilir?

İnsanları, kaliteli eğitim, yüksek gelir seviyesi gibi önemli etkenlerin yanı sıra yaşadıkları konut da oldukça mutlu edebilir. Zamanımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz evlerimiz, ihtiyaçlarımızı karşılarken bize mutluluk veren yuvalar olmalıdır.


İskandinav ülkelerinde hava genelde kapalıdır, dolayısıyla insanlarda genellikle evlerindedirler. Evlerinde geçirdikleri bu zamanda ise mutlu hissedebilmek için yeni bir sanata yöneldiler.


Yaşamlarına mutluluk ve sıcaklık getiren bu sanatın adı hygge.



Hygge sanatının amacı insanların rahat ve mutlu hissedecekleri iç mekanlar oluşturmaktır. Bu stil, görüntüye değil hislere hitap etmektedir.

Hygge sanatında atmosfer ön plandadır. Gelin bu atmosferi nasıl sağlayacağımıza bir göz atalım.








Doğallık

Hygge sanatının temelinde gösterişten uzaklık ve doğallık vardır. Genellikle soft renkler kullanılarak sakin ve nötr mekanlar yaratmak amaçlanır. Açık renkli duvarlar, büyük pencereler ve doğal malzemelerden elde edilmiş eşyalar kullanılır.


Bunun yanı sıra hygge de dekorlarda önemli bir yere sahiptir. Hygge, sizi mutlu eden bütün dekorları evinizde bulundurabileceğinizi söyler.

















Mumlar

Hygge sanatında sıcak bir atmosfer yaratmak için mum ve sarı ışık tercih edilir. Bu mumlar genellikle kokulu veya yapay mumlar değildir. Çünkü hygge, organiklikten ve doğallıktan yanadır.

















Doğal malzemeler


Hygge sanatında en çok doğallığa önem verilir. Mermer, ahşap ve doğal malzemelerden üretilen mobilya ve aksesuarlar hygge sanatına güç katmaktadır.




















Şömine


Hygge stilinde şömine en önemli detaylardan biridir. Şömine, mekana sıcak bir atmosfer katar ve doğal bir ortam oluşturur.





















Bitkiler


Karanlık ve hava şartları nedeniyle dış ortamlarda çok zaman geçiremeyen İskandinav ülkeleri sakinleri, hygge ile doğayı evlerine getiriyorlar. Mekanlarda bu amaçla canlı bitkiler kullanılıyor.












Son olarak Hygge İskandinav ülkelerinde konuşma diline de yerleşmiştir. Hygge insanın kendini iyi hissetmesi için benimsediği bir felsefe olduğu için günlük hayatta iyi bir olay olduğunda "Hygeelig oldun mu?" veya "Misafirlerimiz diledikleri gibi Hyggelight olabildiler mi?" gibi cümlelerde iyi olan bir şeyi ifade etmek için kullanılıyor.


Yeni öğrendiğiniz bilgilerden ''Hygeelig'' kalmanız dileğiyle.


Ahsen Ceren Kaşkaya

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi 4.Sınıf






215 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page