top of page

Sıradışı Çizgi: Federico Babina


Siz hiç Saint Basil Katedrali formunda bir Dostoyevski portresi hayal ettiniz mi? veya çizgi film kahramanlarıyla karakterize edilmiş bir yapı?


Neredeyse her projesini büyük bir keyifle takip ettiğim mimar ve illüstratör Federico Babina, mimariyi farklı alanlarla ilişkilendirip, çeşitli temalarla betimleyerek bizlere sunmuştur. Mimarlığı hayal gücü ile birleştirerek yaptığı bir çok illüstratör serisi ile eşsiz çizimlere imza atıp her zaman dikkatleri çekmeyi başarmıştır.


Şimdi sizlere o keyif veren projelerin bazılarından bahsetmek istiyorum.


ARCHIATRIC


"Mekanın insan davranışı üzerindeki etkisi yadsınamaz bir gerçek. Bu nedenle mekan tasarlayan mimar, aslında tavır, davranış ve deneyim tasarlıyor" diyen Babina bu serisinde; birtakım zihinsel durumları mimari formlar üzerinden anlatmaya çalışmıştır. Aynı zamanda bu serisinde Babina bir dilden diğerine, aklın mimarisinden resimli bir mimariye soyut çeviri yapmıştır.




ARCHITALE


Bu seri Pinokyo, Hansel ve Gretel, Peter Pan gibi karakterlerin kişiliğini karakterize ederek hayata geçiriyor. Karakterler makro ve mikro perspektifle temsil edilirler, bu yüzden kendileri ve hikayeleri hakkında fikir edinmek mümkündür.





ARCHIPLAN


Babina, bu seride Zaha Hadid, Le Corbusier, Carlo Rossi, Peter Eisenman gibi önemli 25 mimarın ünlü eserlerinin planlarını geometrik çerçevede resmediyor. Dinamik labirentleri olan ve soyut simgeleri andıran illüstrasyonlar ortaya çıkıyor.




ARCHICARDS


Bu 12 resimli seride, mimarlığın önemli yüzlerini resmetmeye çalışmıştır. Kim olduklarını tahmin etmek zor değil.





ARCHILINE


Çizgiler görsel kültürün özünü oluşturur. Bu seri minimalist çizgilerle Gerrit Rietveld, Rem Koolhaas gibi mimarlar tarafından tasarlanan ünlü projeleri temsil ediyor.



ARCHIPLAY


Bu seride ise Babina, ünlü mimarların tarzlarından yola çıkarak bir set tasarımı yapsalardı nasıl olurdu bunu resmetmeye çalışmıştır.





ARHIMUSIC


Müziği tasvir etmek mümkün müdür? Pink Flyod'un sesini nasıl gösterebiliriz? İşte Federico Babina'nın bunu göstermek için anahtarları var.



Mimariyi ve mimarlıkla ilgili temelde yatan şeyleri anlatmanın bir çok yolunu gördünüz. Peki siz mimariyi veya tasarımlarınızı nasıl anlatıyosunuz?




Ahsen Ceren Kaşkaya

İçmimar


139 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page