top of page

YAŞAM ALANIMIZDAKİ ASTROLOJİK ETKENLER SERİSİ 1: ATEŞ GRUBU BURÇLARI İÇİN YAŞAM ALANI TERCİHLERİ

“Şimdi beni sana musallat olmak isteyen zarif bir kadın olarak değil, yüreğinden gerçeği söyleyen mantıklı bir yaratık olarak gör”.

Jane Austen

 

Bir noktada astrolojiye ilgi duyalım ya da duymayalım, yıldızlardan gelen bir etki olduğu konusuna olan inancım sanırım hiç değişmeyecek. Daha doğrusu, gökyüzüne olan hayranlığımın yanı sıra gördüğüm an ruhumda havai fişek etkisine dönen yıldızların bir bilgeliği olduğuna inanmanın verdiği hissin kaybolmasını zaten istemeyeceğim. Eğer burçlara ilgi duyan bir kişiliğiniz varsa ne kadar çok detay üzerinde etkisi olduğunu da biliyorsunuzdur. Bir kova burcu olarak yaşam alanı olgusuna bambaşka bir felsefeyle yaklaşmamın ötesinde; bir içmimar olarak da gözlemlerimi harmanlayarak konuyu bir de buradan ele alalım istedim. Hazırsak detaya geçiyorum yoksa burayı astroloji bloguna çevireceğim -Aslında fena olmaz gibi huh? :)) –


 

KOÇ: “Bi’ küçük yıkıldım ama halledeceğim.”


Dürüst olalım, yıldız haritasının öncülüğünü üstlenmiş bir burçtan başka bir tutum beklenemezdi, en gururlusu, en savaşçısı koç olacaktı pek tabii… Peki bu durum güneş-yükselen-ay koçlara mimari alanda nasıl mı etki etti? Duruş olarak yıkılmaz ve sınırları olan birini düşünün; günün sonunda kendini savunmada olmadığı ve güvenilir, rahat bir ortamda bulmak isteyecektir. Eğer günlük yaşantınızda fazlasıyla mücadeleci bir yanınız varsa, bir yerden sonra güçlü durmak zorunda kalmadığınız bir alanınız olsun istersiniz. Diğer bir deyişle: “Bi’ küçük yıkılmalık alan.” Hem duygusal hem maddesel olarak tam bir kale diyebiliriz bu alanı ifade etmek için. Dinamik tüm enerjilerini sosyal yaşantılarında yeterince aktive ettikleri için yaşam alanlarında ihtiyaç duydukları tek şey huzur ve sakinlik olacaktır. Daha samimi, daha sıcak, insanın dışarıda sakladığı tüm yanlarını ortaya serebileceği bir alan… Bir yandan hayatlarındaki birçok şey için bu kadar emek veren koç burçları, doğal olarak sahip oldukları şeylerin en iyisi olmasını ister. Tüm bunlar olurken kararlı ve öncü yapısı için o şık duruşu yansıtmayı da unutmamalı! Tam bu noktada koç burçları için bir tema belirleyeceksek bu çağdaş, minimalist olurdu. Yeniliklerden her zaman haberi olan ama bunu olabilecek en sade ve şık şekilde harmanlayan bir alan… Ufak yardımcı mobilyalar ile deri dokunuşlar, bir koçun alanı olduğunu temsil etmesi için cesur tonlarda tercih edilmiş minimal detaylar ve o minimal detayları ortaya çıkarması için tercih edilmiş açık tonlu duvar boyaları. Koç için daha iyi neresi olabilirdi ki!


 

ASLAN: “Ablan star bebe-y-im.”


Teşekkürler, teşekkürler, teşekkürler! Adeta sahneden hayranlarını selamlayan bir star kendileri. :) Söz konusu aslanlar olunca sanırım bilinenden daha farklı bir şey söylemek mümkün değil. Hepimiz hayatımızda en az bir tane aslan burcu tanımışızdır. Kendinden emin duruşları, sistemli yaşantıları, klasik ama lüks tarzıyla göze çarpan tercihleri… Görkemli seçimleri onların totemi gibi diyebiliriz. Herkes aslan burçları için göz önünde olmayı sever der, aslında durum tam olarak böyle değildir. Bir aslan olurda göz önünde olmasını istediği bir yanı olsun isterse, bu seçenekler arasında en dikkat çekeni olmalıdır. “Ya hep ya hiç.” mottoları olabilir. Böyle kararlı bir duruş sergileyecek kişiler için en önemlisi o görkemli dokunuşu kendisinin yapmış olması olacaktır. Aslanların en çok kendi yaşam alanlarında özgüven duygusunu hissetmeye yatkın olduğunu göz önünde bulundurursak, yaşadıkları alanın kendi krallığı olması gerektiğini söyleyebiliriz. Sevdiği şeylere zaman ayırabilecekleri, bunu yaparken ihtiyacı olan her şeye sahip olduğu hissini almaları çok önemlidir. Tüm bu yaklaşımlar sonucunda aslan burçları için maksimalist yaşam alanları bana çok tamamlayıcı gelir. Ateş grubu burçlarının genel özelliğini yansıtan cesur tonları aslan burçlarında da görürüz. Koç burcuna kıyasla daha hareketli bir tasarım yaklaşımı söz konusu olduğundan kontrastı sağlamak adına cesur renkler tercih ediyor olmak önemlidir. Ne kadar gösterişi sevseler de fazla parıltı hoşlarına gitmeyeceğinden, altın rengini pirinç aydınlatma tercihleriyle dengeleyebiliriz. Desen ve baskıları daha küçük mobilya ögelerinde kullanarak ana mobilya seçimlerini sade tercih edebiliriz. Bu sayede görünmesini istediğimiz detaylarda kaybolmayız. Tabii tüm bunlar olurken aradaki eklektik dengeyi de kurmak oldukça önemli, kafalar karışsın istemeyiz.


 

YAY: “Heves mi bıraktınız?”


Kendine göre sevdiği birçok şey için emek veren bir burç... Duygusal olarak kendini yormaya meyilli olan biri günün sonunda ruhunun anlaşılmasını, dinlenmesini ister. Artık sıra onda olmalıdır. Eğer bu ortamın sağlanması için harcayacak fazladan enerjisi kalmamışsa, doğasının temelinde ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir alana ihtiyaç duyar. Böyle söyleyince benim aklıma ilk gelen doğadır her zaman. Varoluşunun temelinde ihtiyaç duyduğunuzu size sunacak kadar zenginlik barındırır. Ateş grubu içerisinde yay burçları bahsettiğimiz o ateşi, koç ve aslana kıyasla daha çok içinde yaşadığı için doğal yoldan dengelenmeye daha fazla ihtiyaç duyar. Belki de bu sebepten doğa yürüyüşleri, kamp etkinlikleri, manzara seyretmek gibi aktiviteler neredeyse yay burcuna da orada rastlarız. Doğal malzemesinden, renginden ve verdiği hissiyattan dolayı global şıklık yay burçları için doğru bir tercih olabilir. Hem şık hem ferah görüntüsüyle kendilerine doğaya yakınmış hissi yaratabilir. Aslında aklıma daha çok Geleneksel Japon Evleri’ndeki Zen temelli bakış açısı geliyor. Bir evde sadece temel ihtiyaçlarınıza dair donatıların bulunması ve bunların kendi içinde olabildiğince sade bir şekilde tercih edilmesi önemlidir. Mekanları kendi içinde dönüştürebilirsiniz çünkü burada tasarım ihtiyaç odaklıdır. Özellikle mavi tonları bu alanlar için önemli bir renk tercihi olabilir çünkü sakinliği aşılar. Aydınlatması bile doğadan gelmelidir. Yapay aydınlatmalar yerine olabildiğince gün ışığı alan bir mekân çok doğru bir tercih olacaktır. Büyük kanatlı pencereler, evdeki havayı yenileyen bitkiler önemli detaylar olabilir. Mobilya ve dekoratif öge tercihlerinin dekorasyondan öte yine ihtiyaca dayalı olmasını isteyebileceğimizden, yay burcunun ruhunu besleyecek anılardan oluşması: Seyahatlerinden topladığı eşyalar gibi, vazgeçilmez bir tasarım tercihi olabilir. Şıklığı kendisinden gelen bir yaşam alanı tüm bunlar karşılanırken ekstra çaba gerektirmeyeceğinden yaylar için sığınacak liman haline gelebilir.


 

Astroloji bir kenara kişisel özellik ve ihtiyaçlarımızın yaşam alanımıza ait tercihlerimizi belirliyor olması tasarım konusunda analiz yapmak için en eğlenceli sebeplerden biri olabilir. Bu heyecanla yazmaya karar verdiğim bu serinin ilk etabı olan yaşam alanı tercihlerimizde astrolojik etkenlerin ateş grubu bölümünü bugün hep beraber incelemiş olduk. Enerjik, kararlı, cesur ve gösterişli yanlarının yanı sıra kendi içinde inanılmaz sistemli yapıları sayesinde ateş grubu burçları için yaşamsal mekanlarını genel anlamıyla yorumlayacak olursak kendilerine ait krallıkları diyebiliriz. Kendilerine en yakın oldukları yer orasıdır çünkü. Tüm sırlar orada açıktadır. Jane Austen’ın bir eserinde söylediği: “Şimdi beni sana musallat olmak isteyen zarif bir kadın olarak değil, yüreğinden gerçeği söyleyen mantıklı bir yaratık olarak gör.” ifadesindeki kendini açmışlığı bir ateş burcu ancak yaşam alanında gözler önüne serecektir.

Yaren MENTEŞE

İçmimar


412 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page