top of page

Balkonunuzu Yaza Hazırlayın

 

“… balkon o çıkıntının adı, özgürlüğe açılan penceredir ne güzel manzara değil mi?”

Sessiz Ev, Orhan Pamuk

Yaz aylarında hemen hemen hepimizin vakit geçirmeyi çok sevdiği yerlerden biri de balkondur. Evde çok fazla vakit geçirmemiz gereken bu dönemde bizim için en keyifli kaçamak adresi haline gelen balkonları, olduğundan daha keyifli mekanlara dönüştürmek için birkaç ipucu mevcut. Özellikle küçük balkonlar için sizi idealinize ulaştırabilecek bu ipuçlarını üç ana başlık altında toplamak mümkün.


 

KENDİ KONSEPTİNİZİ BELİRLEYİN


Öncelikle yapmanız gereken kendiniz için bir konsept belirlemek. Nasıl bir ortam hayal ediyorsunuz? Nasıl renkler sizi mutlu ediyor? Günün hangi saatlerinde ve ne kadar süreyle balkonda vakit geçiriyorsunuz? Bu tarz sorular aslında sizin için en ideal balkon konseptini belirlemeniz açısından önem taşıyor.


Kişiden kişiye ihtiyaç alanı değişse de genel olarak ortak olan bazı noktalar mevcut. Sıcak havalarda daha çok zaman geçirildiğinden benim tercihim açık renkli mobilya ve ürünlerin kullanıldığı, rahat oturumların olduğu yaz konseptidir. Açık renklerin ışığı yansıttığını biliyoruz. Bu tonlardaki mobilya ve eşyaların kullanımı, aynı zamanda hem huzur duygusunu daha çok hissettirecek hem de bilinçaltınızda tatildeymişsiniz hissini verecektir. Bununla birlikte, seçtiğiniz mobilya ve ürünlerin malzeme/doku açısından birbirini destekler nitelikte olması, konseptin etkisini artıracaktır. Rahat koltukların yanında size rahatlık hissi verecek yumuşak dokulu kilimler, yastık ve puflar tercih edebilirsiniz.



Seçtiğiniz konsept ile aynı hissi farklı mobilyalar kullanarak da yakalayabilmek mümkün. Burada önemli olan önceliği vermek istediğiniz şeyin ne olduğudur. Tamamen konfor alanı yaratmak istediğiniz durumlarda ya da kişi sayısı ve kullanım sıklığına bağlı olarak, mobilyalarınız için daha fazla alan ayırabilirsiniz. Kısa süreli kullanımlar için daha minimal mobilya tercihinde bulunarak, dekoratif ürünlere daha fazla yer ayırabilirsiniz. Ana aydınlatmanın dışında dekoratif aydınlatma kullanmak konseptinizi güçlendirecek dokunuşlardan bir tanesidir. Böylelikle hem şık bir görünüm hem de kendi halinde bir mekan yaratmış olursunuz. Bunun için minik led ışık ve mum tercih edebilirsiniz.


 

DOĞAYI BALKONUNUZA ÇEKİN


Doğa ile bütünlük denince insanın aklına doğa içerisinde bir yer geliyor. Ancak doğa ile iç içe bir yerde yaşamıyorsanız kesinlikle doğayı evinize taşımak size aynı huzuru hissettirecektir.


Balkonunuzu bitkilerle zenginleştirerek bu ortamı oluşturabilirsiniz. İstediğiniz konsepte uygun şekilde çiçekler tercih edebileceğiniz gibi çiçeksiz, yeşil yapraklı bitkiler kullanabilirsiniz. Şahsi fikrim, olabildiğince çiçeksiz bitkiler tercih etmenizdir çünkü balkon gibi mekanlarda yetiştirmesi daha kolay ve bitkinin sağlıklı olması açısından daha uygun olacaktır. Çiçek olmasa da sadece yaprak görünümü istemiyorsanız kaktüs çeşitleri, sukulent gibi minimal bitkiler tercih edebilirsiniz. Sade ama şık bir görüntü oluşturması yanında, bakımı kolay olduğu için sizi zorlamayacaktır. Bunun yanında çok fazla büyümeyen "Mayer Limon" ağacı gibi ağaç bitkiler de kullanabilirsiniz.


 

İHTİYAÇ LİSTENİZİ OLUŞTURUN


Özellikle küçük ölçülü balkonlarda, seçmeniz ve seçmemeniz gereken mobilyalar çok önemli. Hayal ettiğiniz balkonu birden fazla mobilya alternatifiyle oluşturabilirsiniz. Bu sebeple sizi yönlendirecek şey bütçeniz olacaktır.


Önceliği konfor olanlar, balkon için tasarlanmış özel ve rahat mobilyalar alabilirler. Almak istemeyenler ya da tamamen dinlenme amaçlı kullanmak isteyenler hamak tercihinde bulunabilirler. Özellikle hamağın koltuktan daha konforlu olduğunu düşünenler için harika bir seçim olabilir. Son zamanlarda el işi ürünlerin artması, bu konuda bize daha da kolaylık sağlıyor üstelik. İsteyenler ve imkanı olanlar bu tarz ürünleri kendileri de örebilir ya da evlerinde hamak varsa onu çeşitli minder ve yastık kullanımıyla birlikte, balkon için daha kullanışlı ve şık bir hale getirebilir. Hem basit hem uygun fiyatlı bir çözüm olacaktır.



Ana ürünü seçtikten sonra dekoratif ürünleri düşünmeye başlamak süreci daha sağlıklı tamamlamanıza yardımcı olacaktır. Yan ürünleri yine aynı şekilde bütçenize ve ihtiyacınıza göre satın alabileceğiniz gibi, kendiniz de üretebilirsiniz. Özellikle hamak ve bu tarz ürün seçenler için yine aynı şekilde, daha doğal ve otantik hava veren duvar süsleri satın alabilir ya da kendiniz yapabilirsiniz. Son zamanlarda popülerliği artan "Macrome" gibi duvar süslerini tercih edebilirsiniz. Üstelik açık tonlardaki tercihlerinizi destekler nitelikte ipler kullanmak yaz konseptine daha uygun olacaktır. Bunun yanında ağaç dalı kullanılarak tasarlanan dekoratif ürünler ile birlikte, doğayı balkonunuza çekme girişiminizi desteklemiş olursunuz.




Yaren MENTEŞE



98 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page