top of page

TASARIMCININ DİLİ: "ESKİZ"


Eskiz: her anlamda yenilikçi , size ait , keşfedici ve üretkendir. Bir mimarın, içmimarın, ressamın, karikatüristin, heykeltıraşın ve daha nice tasarımcıların olmazsa olmazı eskiz kültürüne sahip olmaktır.

Eskiz özellikle mimar ve içmimarlar tarafından tasarımda -konsept aşamalarında- düşünceyi ifade etmekte büyük önem taşımaktadır. Eskizlerin kuralları ve sınırları yoktur. Bizim fikirlerimiz, arzularımız, hayal gücümüzle oluşur. Her tasarımcının bir eskiz defteri olmalıdır; fikirleri kâğıt üzerinde serbest bırakmalı , elinin kalemle buluşmasına izin vermelidir. Tasarımcı, eskizde düz çizgi çizme kaygısı gütmemelidir. Çizgi kalınmış, inceymiş, bir çizgi fazla olmuş önemli değildir. Anlamsız görünen çizgiler dahi gözlemleyebilende bir karşılık oluşturacaktır. Çünkü eskizin kuralları yoktur. Sizde heyecan uyandıran ilk kıvılcımdır o. Bu nedenledir ki bize yepyeni dünyaların kapılarını açar.


Peki eskiz kağıttan mı ibarettir?

Günümüz şartlarında biz tasarımcıların pek çok imkanı bulunmaktadır. Hayatımıza artık dijital girdi. Bilgisayar desteğinin önemi, asla yadsıyamayacağımız bir gerçek. Tasarımcı hem dijitali kullanabilmeli, hem de kağıdı ve kalemi elinden düşürmemelidir. Varsayalım ki, bir içmimar olarak, müşterinize zihninizdeki konsepti sunmanız ve üzerine konuşmanız icap etmekte. Fikirlerinizi, o an kullanıcıya her şeyi tamamlanmış bir proje şeklinde sunamazsınız. O fikri, ona kaba taslak sunmanız gerekir. Önemli olan güzel çizmeniz değil, fikri kullanıcıya aktarabilmenizdir. Bu da bize, eskizin ortaya konduğu andan itibaren eş zamanlı bir iletişim oluşturduğunu göstermektedir.

Eskiz, tasarımcının karşı profile " ben buyum " deme şeklidir. Pek çok ünlü mimarda, içmimarda, ressamda ve daha nice tasarımcılarda eskiz kültürünün izlerini görmekteyiz.




Gerrit Retfield , Red Blue Chair , 1918 eskiz örneği
Sedad Hakkı Eldem, cephe eskiz örneği
Santiago Calatrava , eskiz çalışması , Turning Torso Tower
Frank Gehry eskiz örneği ve resmi

Tüm bu anlatılanları özetlemek gerekirse biz tasarımcılar, Shön' ün de dediği gibi ''Eskizlerimizle konuşabilmeliyiz.'' ve her daim arayış içinde olmalıyız.


Bonus olarak eskizle alakalı bir youtube kanal önerisinde bulunmak istiyorum: arielbrindissketch




Bu veya bunun gibi daha birçok kanal youtube'da mevcut. En azından bir göz atarsanız faydalı olacaktır. Sevgilerle...


Şule Nur Toruç


365 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page